![Stredoslovenska_mapa Stredoslovenska_mapa](https://www.zvvs.sk/wp-content/uploads/2017/07/Stredoslovenska_mapa-700x350.png)
![](https://www.zvvs.sk/wp-content/uploads/2017/07/Stredoslovenska_sipka.png)
Zrážky (mm) | 660 |
---|---|
Priemerné teploty (°C) | 11 |
Priemer počas vegetácie (°C) | 17 |
Suma slnečného svitu počas vegetácie (h) | 3 100 |
Plocha registrovaných vinohradov
2 052 ha
Sú hory stolové a hory vínne. Na juhu stredného Slovenska sa v ústrety slnku vypínajú viničné vrchy. Klíma i zloženie pôdy je opäť jedinečné, vína mladistvo svieže a panensky čisté, verný obraz žičlivého prírodného prostredia. Z bielych vín na seba sústreďuje pozornosť pätica vín – Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Tramín červený, Rulandské biele. A je tu aj skvelá, ekologicky čistá podoba Chardonnay. Čistým odrodovým profilom pútajú červené vína. Frankovka modrá sa zapísala do pamäte účastníkov svetového vinárskeho kongresu v roku 2002. Svätovavrinecké a Modrý Portugal prichádzajú ako živý odkaz slovenskej tradície v modernom poňatí a Cabernet Sauvignon podáva dôkaz mimoriadneho potenciálu nevšedného vinohradníckeho územia.
Tabuľka hodnotenia ročníkov
1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Biele vína | *** | ** | * | ** | *** | ** | * | *** | ** | ** | *** | * | ||
Červené vína | ** | *** | * | ** | *** | ** | * | *** | *** | ** | *** | * |
![Podne-podmienky-icon Podne-podmienky-icon](https://www.zvvs.sk/wp-content/uploads/2017/07/Podne-podmienky-icon-120x100.png)
Pôdne podmienky: Geologický prevažne vulkanický substrát, na ktorom sa vytvorili úrodné androzeme, pôdnym druhom ílovité až hlinité.
![Klimaticke-podmienky-icon Klimaticke-podmienky-icon](https://www.zvvs.sk/wp-content/uploads/2017/07/Klimaticke-podmienky-icon-120x100.png)
Klimatické podmienky: Mierne a suché. Pestovanie viniča tu umožňuje zvýšený tepelný tok, ktorý je ovplyvnený výskytom ložísk hnedého uhlia.
Chránené označenie pôvodu: