Odrody

Odrody

na Slovensku

Na Slovensku máme momentálne uznaných 37 odrôd Vitis vinifera, z ktorých je povolené vyrábať vysoko kvalitné víno. Môžeme sa tu stretnúť s odrodami, ktoré sú vysadené všade vo svete – Chardonnay, Pinoty – blanc, noir, gris u nás známe ako Rulandské biele, modré a sivé, Sauvignon, Tramín červený, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe.

Skutočne majstrovsky zvládnuté nájdete na Slovensku odrody typické pre strednú Európu – Rizlingy vlašský aj rýnsky, Pálava, Muškát moravský, Müller-Thurgau, Irsai, Aurelius, Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Feteasca regala, Neuburské, Veltlínske červené skoré, Veltlínske zelené. Z modrých odrôd sú to André, Frankovka modrá – dosiaľ potlačovaný klenot medzi modrými odrodami, ale aj Neronet. Môžete ich porovnať s vínami susedných krajín – Rakúska, Česka, Maďarska a zistíte charakter tohto stredoeurópskeho regiónu – sviežosť, iskrivosť, harmóniu, chuť do života.

Skutočnou perlou sú odrody vyšľachtené výhradne pre nás. V ich chuti predstavujeme kúsok krajiny a zároveň kúsok svojej zručnosti a srdca – Devín, Milia, Noria, Dunaj, Silvánske zelené. To sú odrody, s ktorými sa nestretnete nikde inde na svete. Potešením je, že už ďalšie čakajú v rade – Hron, Váh, Nitra. K nim môžeme priradiť aj tokajské odrody – Furmint, Lipovina, Muškát žltý, ktorých jedinečné pestovanie a spracovanie dáva tak výnimočné vína.

Osem vinárskych obrazov

Koľko podôb má slovenské víno? Osem základných odrôd je obrazom dynamicky sa vyvíjajúceho stredoeurópskeho vinárstva, pohľadom k prameňom i novým obzorom. Osem slovenských vín, to je aj osem vášnivých vinárskych lások, osem rôznych príbehov ponúkajúcich každému, kto ich ochutná, nádherný zážitok i pôžitok. Je to pozvánka za poznaním ďalších slovenských vín.

Slovenské víno je príjemným sprievodcom človeka po kultúrnej krajine. Vo víne sa zračí tisíc podobenstiev územia a každoročné väčšie či jemné odtienky nevyspytateľného počasia. Víno je zrkadlom ľudí, ktorí ho stvorili. Víno je známy a predsa vždy nový pohľad a dotyk s krajinou.

Odorody-2

Veltlínske zelené

Slávne stredoeurópske víno s veľkou minulosťou a ešte väčšou budúcnosťou na Slovensku. Je to profilové víno, pýcha južnoslovenských, nitrianskych, malokarpatských a stredoslovenských vinohradov a pivníc. Veltlín ponúka víno exkluzívnej kvalitys nádhernou zeleno-žltou až smaragdovou farbou. Má široký vejár vôní kráčajúci od ľahučkého vánku muškátu k letnej broskyni, preskočí poľahky k tropickému ananásu, grepu, mangu a dotýka sa až jemného mandľového kvetu. V chuti pripomína zelené mandle, rozkvitnutú lipu, prelúdium ovocných tónov sa opiera o príjemné kyselinky. Veltlínske zelené je skvelý mladý spoločník, ale aj víno s prekvapujúcim zrecím potenciálom, čo potvrdzujú ročníky 1997, 1999, 2000 alebo 2006. Je to víno mnohých tvárí, tou najnovšie objavenou je ľadová a slamová. Odroda, ktorú objavuje svet, sa začína pre svoju inakosť pestovať aj na Novom Zélande.

Müller Thurgau

Müller Thurgau tvorí spolu s Veltlínskym zeleným a Rizlingom vlašským slávny trojlístok slovenských vín. Müller zvykne tasiť svoje kordy, sotva vyskočí zo suda. Očarí mladosťou, sviežosťou, muškátovou vôňou. Müller Thurgau, ako napovedá jeho meno, je germanofil. Slovensko, ktoré bolo ovplyvňované nemeckou vinárskou kultúrou, má toto víno svetlejšej farby s ľahkým zelenožltým kabátikom rado. Z našich vinohradov si Müller Thurgau odniesol ihravosť, vášnivosť i jemnú kvetinkovo – muškátovú, občas aj lipovú či gladio-lovú vôňu, v zrelšom období sa zjaví ovocno-medovinová aróma. Müller Thurgau je vínko prechádzajúce naprieč celou krajinou i gene-ráciami. Ako burčiak má jedinečné postavenie – otvára oberačky a pozýva do nového vinárskeho roka.

Rizling vlašský

Nejde o žiadneho bratranca slávnejšieho Rizlingu rýnskeho. Jeho pôvod sa stráca v nedohľadnej vinohradníckej histórii, ale prevláda názor, že pochádza z Francúzska. A skvele sa mu darí aj na Slovensku. Čo vinohradnícky rajón, to Rizling vlašský s osobitným prejavom. Iný spod Malých Karpát, iný z južného Slovenska či spod Zobora.Rizling vlašský je víno elegán. Kto ho ochutná, zistí, ako vonia viničný kvietok. Je verný prívlastku vlašský – v chuti cítiť vôňu nielen lieskovcov, ale aj vlašských orechov. Vďaka kyselinkám si zachováva po celý život výnimočnú sviežosť. Rizling vlašský podáva správu o slovenskej vinárskej prítomnosti i minulosti, pretože dobre vyzrieva. Je to víno plné šľachtických titulov počnúc hrozienkovými výbermi pokračujúc slamovými a končiac ľadovými. Rizling vlašský to je jasná a dobrá správa o slovenskom víne tretieho tisícročia.

Devín

Devín, toto víno s menom brala nad sútokom Dunaja a Moravy, historickým oblúkom spája slovenskú vinársku minulosť s modernou. Je  mladé, ale zato pôvodné, výtvor ľudí tejto krajiny. Zelenožlté vínko s mierne korenistou až muškátovou arómou vzišlo z kríženia Tramínu červeného a Veltlínskeho červeno-bieleho. Devín má unikátnu schopnosť hromadiť cukor a bobule napadnuté ušľachtilou plesňou odovzdávajú vínu ušľachtilú botrytickú vôňu. Devín – to je v záplave uniformných vín toľko vyhľadávaná pôvodnosť, vlastná tvár, s nezameniteľným charakterom slovenskej krajiny. Devín ponúka suché vína i prírodne sladké výbery, ktoré očaria aromatickosťou, plnosťou a dokonalou harmóniou. V jej záhyboch sa ukrývajú sušené marhule, púpavový med, chlebovinka. Víno oblečené v krásnom fraku mieri na slávnostné tabule a do vysokej spoločnosti.

Frankovka modrá

Obľúbené víno Márie Terézie, ktorému žičí stredoeurópsky priestor, našlo svoju domovinu a nenapodobiteľný výraz práve v slovenských vinohradoch. Slávna je z malokarpatskej Rače, rovnako zo Skalice, ale aj ďalších vinohradníckych oblastí Slovenska – Nitrianskej, Južnoslovenskej či Stredoslovenskej. Frankovka je víno veľkých príbehov, ten najznámejší, viažuci sa k Slovensku, je o neprekonateľnej láske cisárovnej Márie Terézie k račianskemu moku. Možno cisárovnej chutila jej jemná škoricová chuť, stopy čučoriedok, černíc aj čokolády. Ale frankovka si podmanila jej veličenstvo, ako aj súčasníkov ešte aj jedinečnými zdravotnými účinkami. Vďaka nim sa stala nadčasovým fenoménom. Existuje nielen francúzsky, ale aj slovenský paradox obsiahnutý vo frankovke v podobe resveratrolu, akomsi prírodnom lieku proti infarktom. Frankovka poskytuje nielen zážitok zo vznešeného vína, ale chráni aj proti civilizačným chorobám.

Svätovavrinecké červené

Čas vrátil tomuto vínu odveký prívlastok svätý. Po kráľovnej frankovke je druhým najrozšírenejším slovenským červeným vínom. Na Slovensko doputovalo až z Burgundska, udomácnilo sa tu a ponúka nefalšovaný vinársky zážitok. Klasický predstaviteľ slovenského červeného vína sa oblieka do intenzívne červenej farby, hlási sa o pozornosť vyšším obsahom trieslovín a dojem vyvažuje príjemnou vôňou kôstkového ovocia, ale aj škorice. Na Slovensku prekvapuje rozličnými podobenstvami, chuťami a nezameniteľným rukopisom svojich tvorcov. Ak Francúzi vítajú nový vinársky rok s božolé,  Slováci so Svätovavrineckým červeným. Ako dobre vyzretý mok býva toto víno glycerolovo teplé, harmonické a pozoruhodne obsažné. Čítanka vinárskych múdrostí a tajomstiev prírody zakódovaných do jednotlivých ročníkov.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon si počína ako slávny Gaius Július Caesar. Tento vojvodca červených vín tiež vraví: Veni, vidi, vici. Na Slovensku si rýchle pokoril najlepšie vinohradnícke plochy. V najteplejšej Južnoslovenskej oblasti, ale aj Nitrianskej, Malokarpatskej či Stredoslovenskej dáva Cabernet Sauvignon s prichádzajúcim oteplením víno prv netuše-ných možností. Slovenské kabernety hrajú granátovou až purpurovou farbou. Chuť a vôňa akoby jedno telo sú. Prím hrá lesné bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky a černice, moruše, ríbezle červené i čierne. Vznešené, harmonické a po vyzretí v barikových sudoch je víno ešte vzrušujúcejšie, najmä keď zavonia vanilkou, čokoládou či tabakom. Áno, aj takéto sú slovenské kabernety, ktoré prekvapili na medzinárodných súťažiach. Slovensko je, čo do plochy, vinárskym trpaslíkom, ale podarovalo Cabernetu Sauvignon exkluzívny terroir, ktorý dáva slávnemu francúzskemu vínu nový švih priamo zo srdca Európy..

Dunaj

Dunaj je víno mohutné ako európsky veľtok. Je to víno rýdzo slovenské a súčasne napojené životodarnou silou starého kontinentu. Povstal najprv zo sútoku Muscatu Bouchet a Oporta. Následným skrížením so Svätovavrineckým vznikol čudesný nápoj. Európa dostala do daru originálne víno južného typu z jej najsevernejšieho vinohradníckeho pásu.
Najlepší Dunaj sa rodí neďaleko Dunaja. V najteplejšom lone Južnoslovenskej oblasti sa v dobrých ročníkoch darí dorábať prírodne sladké vína. Je tmavočervenej farby, plné a pritom dobre štrukturované, obsažné a elegantne súzvučné. Tak ako Dunaj čaká zo Slovenska dlhá cesta k moru, aj víno si vychutnáva čas a vo finále ponúka čokoládový buket. Dunaj je krásnym slovenským príspevkom obohacujúcim repertoár tradičných európskych červených vín. Je ukážkou originality územia, jeho nenapodobiteľných klimatických podmienok a schopností ľudí vytvoriť veľké víno. Nie je to objav objaveného, iba ďalšie pokračovanie veľkého vinárskeho príbehu v slovenskom podaní.