Ročník 2024 patril opäť k extrémnym ročníkom. V niektorých lokalitách nás začiatkom vegetácie postihli jarné mrazy, ktoré zlikvidovali okolo 500 ha vinohradov. Začiatkom leta zas boli lokality postihnuté extrémnymi búrkami a krupobitím, ktoré zlikvidovalo aj 100 % úrody. Zároveň v lete teploty nad 30 C a dlhé obdobie bez zrážok vyústili do extrémneho skorého začiatku zberu hrozna. Prvé zbery hrozna sa začali už prvý augustový týždeň, keď sme museli požiadať aj o výnimku na skoršie uvedenie burčiaku na trh – od 1. augusta. Toto sucho a teplo spôsobili, že hlavná kampaň začala už v polovici augusta, takmer o mesiac skôr ako zvyčajne a bola aj veľmi rýchla. 90 % úrody bolo pozberaných do 13. septembra. Mladé víno bolo možné uviesť na trh už 1. októbra – v období kedy sa niekedy zberalo ešte len hrozno. Odrody dozrievali naraz a bol extrémny tlak na ich rýchle spracovanie, pretože cukornatosť rástla každým dňom. Sucho a teplo spôsobili pokles úrody o 30 – 50 %. Čo sa týka kvality ide o mimoriadne výnimočný ročník pre červené vína. Už na kroch prebiehalo odbúranie kyseliny jablčnej na mliečnu a tak odrody sú nesmierne vyzreté, harmonické.
Rok 2024 potvrdzuje, že situácia v sektore vinohradníctva a vinárstva ostáva veľmi napätá. Vinohradníci, ktorí majú tento rok druhý rok po sebe zredukovanú úrodu, majú súčasne vyššie náklady, na konci roka skončia určite v strate a tak si opakovane kladú otázku, či sa vôbec vinohradníctvo v tejto krajine oplatí. Nie je ocenené ani finančne, ani morálne, úctou k vinohradníkom a vinárom, ktorí sa starajú o túto krajinu. Od roku 2021 zaznamenávame pokles spotreby vína na Slovensku o minimálne 15 %. Najprv to bola pandémia, teraz balíček úsporných opatrení, nútia zákazníkov šetriť a siahať po lacnejších zväčša zahraničných vínach. Zahraničné vína a najmä ich nízka cena sú už dlhodobo konkurenciou pre slovenských vinárov.